Fol turşusu nədir? Fol turşusu faydaları nələrdir?
-
Fol turşusu nə üçündür?
-
Fol turşusu dozası
-
Fol turşusunun faydaları
Fol turşusu gələcək analar üçün vacib vitamindir. Ürək sağlamlığı üçün vacibdir, xərçəngin qarşısını alır və beyin sağlamlığını yaxşılaşdırır. B9 vitamininin başqa nə üçün faydalı olduğunu və hansı qidaların tərkibində olduğunu anlayaq. Fol turşusu qan dövranı və immunitet sisteminin düzgün inkişafı üçün əvəzolunmaz olan alimlər tərəfindən yaradılmış B9 vitamininin suda həll olunan analoqudur. 1931-ci ildə həkim və tədqiqatçı Lucy Wills hamilə qadınlara meqaloblastik anemiyanı aradan qaldırmağa kömək edən naməlum maddənin mövcudluğunu bildirdi.
O, xəstələrinin maya ekstraktı qəbul etdikdən sonra yaxşılaşdığını gördü. Yalnız on il sonra elm adamları bu maddənin fol turşusu olduğunu müəyyən edib ispanaq yarpaqlarından çıxara bildilər. Dərman fol turşusu adlanırdı - latınca folium (yarpaq) sözündən götürülüb. 1945-ci ilə qədər folium turşusunu kimyəvi yolla sintez etməyi öyrənmişdilər. Fol turşusu və onun bütün törəmələri folatlar kimi təsnif edilir. Bununla belə, süni şəkildə yaradılan vitamin ilə qidalarda olan B9 arasında onların sorulması və orqanizmə təsiri baxımından bəzi fərqlər var. Folat lobya, brokoli, yarpaqlı tərəvəzlər, yumurta, mal əti qaraciyəri və s. kimi qidalar ilə siz bu turşunu qəbul edə bilərsiniz.
Unutmayın: məhsullar nə qədər çox işlənmişdirsə, onların tərkibində bir o qədər az qida qalır. Əgər insan sağlam həyat tərzi keçirirsə və balanslı qidalanırsa, fol turşusu əlavələrinə ehtiyac yoxdur.
Fol turşusu nə üçündür?
Folat ehtiyatlarımızın çoxunu qaraciyərdə, qalan hissəsini isə qan və toxumalarda saxlayırıq. Bu maddə bədəndəki geniş funksiyalar üçün vacibdir:
- Yeni hüceyrələrin istehsalı və sağlamlığının qorunması;
- DNT replikasiyası prosesi;
- Hüceyrə bölünməsi;
- Nuklein turşularının və amin turşularının metabolizması;
- Qırmızı qan hüceyrələrinin yetişməsi.
Folat çatışmazlığı meqaloblastik anemiya və ürək xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Hamilə qadınlarda B9 vitamini çatışmazlığı uşağın müxtəlif inkişaf pozğunluqlarına səbəb ola bilər.
Fol turşusu dozası
Sintetik fol turşusu bədən tərəfindən demək olar ki, tamamilə sorulur, insanın qidalardan aldığı folat isə təxminən 50% sovrulur.
Tövsiyə olunan fol turşusu qəbulu:
- Doğuşdan altı aya qədər: 65 mkq/gün
- Bir ilədək: 80 mkq/gün
- 1-3 yaş: 150 mkq/gün
- 4-8 yaş: 200 mkq/gün
- 9-13: 300 mkq/gün
- 14 yaşdan etibarən: 400 mkq/gün
- Hamilə qadınlar: 400-600 mkq/gün
- Süd verən analar: 500 mkq/gün.
Fol turşusunun həddindən artıq dozası halları olduqca nadir olsa da, həddindən artıq fol turşusu sağlamlıq üçün bir sıra mənfi təsirlərə səbəb ola bilər. Folatın gündəlik qəbulu gündə 1000 mkq-dan çox olmamalıdır.
Fol turşusunun faydaları
Kəşf edildiyi gündən bəri fol turşusu ilk növbədə "qadın vitamini" hesab olunur. Yumurtaların yetişməsində, menstrual dövrünün normallaşmasında, dölün inkişafında mühüm rol oynayır. Bununla belə, sonrakı tibbi araşdırmalar göstərdi ki, bu maddə hər kəs üçün bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.
- Hamiləliyin ağırlaşmalarının qarşısını ala bilər
Gözləyən ananın bədənində kifayət qədər miqdarda fol turşusu yumurtaların keyfiyyəti, onların implantasiyası və dölün yetişməsi üçün vacibdir. Fol turşusu əlavələri tez-tez hamilə qadınlara doğuş qüsurlarının, həmçinin hamiləliklə bağlı ağırlaşmaların, xüsusən də preeklampsiyanın qarşısını almaq üçün təyin edilir. Bundan əlavə, bədəndə yüksək miqdarda B9 vitamini vaxtından əvvəl doğuş riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir.
- Qan şəkəri səviyyələrini idarə etməyə kömək edir
Fol turşusu qan şəkərinin artması ehtimalını azalda bilər və bədən hüceyrələrinin insulinə həssaslığını artıra bilər. Folatla zəngin bir pəhriz neyropatiya da daxil olmaqla diabetik ağırlaşmaların riskini azalda bilər.
- Xərçəngin qarşısının alınmasında kömək edir
1980-ci illərin sonlarında folat, lif, kalsium, maqnezium və digər qidalarla zəngin yaşıl yarpaqlı qidalara əsaslanan pəhrizin xərçəngin qarşısını ala biləcəyinə dair sübutlar ortaya çıxdı. Həmin illərdə “follik antikanser pəhriz” anlayışı məşhurlaşdı. B9, B6 və B12 vitaminləri ilə zəngin qidalarla zəngin pəhriz döş xərçəngi riskini azaldır.
* Bu səhifənin məzmunu yalnız məlumat məqsədi daşıyır. Diaqnoz və müalicə üçün həkiminizlə məsləhətləşin. Bu səhifənin məzmununa Liv Hospitalda tibbi sağlamlıq xidməti haqqında məlumat daxil deyil .